Asztrológusok egész sora él abból, hogy különböző elméleteket állít fel, fényszögeket talál ki, fényszögsorozatokat ideologizál meg, és mindezt publikálja. Az elnevezéseken sok múlik, hiszen ha nem egy olyan rejtélyes, misztikus nevet adunk egy fényszögsorozatnak, mint mondjuk a „Yod – az isten ujja”, akkor a kutya sem figyel arra amit mondunk. Az ezo-piacon nem lépi át az ingerküszöböt.

Persze a kvinqunxos képletek tulajdonosai (így én is) izgalomba jönnek amikor azt olvassák egy asztrológiai publikációban, hogy milyen különleges feladatuk is van az életben. Ne hagyd becsapni magad. Ez csak manipuláció. Hidd el, hogy egy kvadrát, egy oppozíció, stellium egy házban sokkal inkább meghatározó a személyiségedet illetően (és ezen keresztül a világban való jelenlétedet illetően), mint egy ún. Yod aspektus-sorozat. Azonkívül nem lenne szerencsés egy merev receptúra rendszerbe szorítva ex catedra kijelentést tenni egy aspektusról, vagy egy aspektus-sorozatról. A kölcsönhatások tekintetében sem mindegy milyen archetípusokat köt össze a fényszögsorozat. S persze 4 bolygóval is Yod a Yod csak az egy speciális Yod (úgynevezett fókuszált Yod).

Képzeljünk el egy „idálhoroszkópot”. Az Asc a Kos 0°-án, a házak egyenlők. Most tegyük képzeletben a Yod (nyílhegy) csúcsát az Ascendensre. Ekkor a másik két pont a 6. ill. a 8. ház csúcsára esik. Tehát létezik egy belső lelki konfliktus (időnként a Tudat szempontjából talán látenciában), ami egyrészről a fizikai világ szükségszerűségeire, kötelességeire (6. ház) figyelmeztet, a szomatizálás veszélyével (alsó quinkunx). Másrészről a lelki munkára, a minőségi átalakulásra, az elengedések feladatára (8. ház) figyelmeztet, a válság veszélyével (felső quinkunx). A 4 bolygós verzió esetén (un. fókuszált Yod) a 4. középső planéta kvázi 7. házas feladatot képvisel, azaz a külvilággal a Te oldallal való ütközést is behozza a fényszögsorozat jelentéstartalmába.

Konjukció (0°) = 1. ház
Oppozíció (180°) = 7. ház
Kvadrát (90°) = 4. és 10. ház
Trigon (120°) = 5. és 9. ház
Sextil (60°) = 3. és 11. ház
Kvinqunx (150°) = 6. és 8. ház
Semisextil (30°) = 2. és 12. ház

A quinkunx a maga 6. és 8. házas analógiáival a hétköznapok kikerülhetetlen szükségszerűségeivel (6. ház) ill. a belső lelki harc határhelyzeteivel (8. ház) igyekszik egyfajta fejlődésre bírni az aspektus végén álló planétákat. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy Nap bármiféle fejlődésre késztessen egy Plútót. Ezért egy kollektív planéta és egy tudatos v. tudatközeli planéta (személyi jelölő) között létrejövő aspektus esetén az energiaáramlást egyirányúnak gondolom. Az un. Yod esetén a két kihívás együtt jelentkezik valószínűleg. A szimpla quinxunxnál pedig el lehet gondolkodni az alsó ill. a felső quinkunx értelmezési különbségeiről.

A semisextil a maga 2. és 12. házas analógiáival az egzisztencia teremtés, az anyagi biztonságérzet és megszilárdulás kikerülhetetlen feladatával (2. ház) ill. az izoláció, az irracionalitás, a belső lelki világ szükségszerűségeivel (12. ház) szembesíti az aspektus tulajdonosát. (az energiaáramlás irányáról itt is érvényesnek tartom a quinkunxnál leírtakat)

Kép: Keyhole Nebula (Hubble 1999) – részlet: „The Finger of God” nebula :)

Share This