Hol volt, hol nem volt… Amikor még kisebbek voltak itthon a gyerekek, időnként a Catan telepesei (stratégiai) társasjátékkal játszottunk. Catan egy sziget, ami 19 területből áll, különböző adottságokkal (nyersanyagforrások, szárazföld v. tengerpart, stb.). Hogy melyik területnek vagy a gazdája, az sorsolással dől el.

  • Ezek a KÖRNYEZETI ADOTTSÁGOK. Ezek a kezdeti feltételeink.
  • Ezzel kell kezdened valamit a magad módján: RADIX

A játékot dobókockával játsszák, tehát úgy tűnik véletlenszerű, hogy a rendelkezésünkre álló feltételekből mennyit profitálunk. A rendelkezésünkre álló nyersanyagainkkal cserekereskedelmet folytathatunk, utakat építhetünk, településeket hozhatunk létre új területeken, ami új nyersanyagokhoz juttat minket.

Azaz ki kell alakítanunk egy STRATÉGIÁT s közben hatékonyan, kooperatívan EGYÜTT KELL MŰKÖDNÜNK a játékos társainkkal. Időnként lehetőségünk van, hogy ártsunk valakinek, annak reményében, hogy majd előrébb jutunk. De NEM TUDUNK úgy ártani, hogy közben NE ÁRTSUNK MÁSOKNAK IS (akár olyanoknak is, akiknek viszont nem szeretnénk). A játék mégsem szerencsejáték. A győzelem nem azon múlik, hogy milyen kezdeti feltételekkel indultunk. A győzelem azon múlik, hogy van-e STRATÉGIÁNK, azt milyen INTELLIGENCIÁVAL visszük végig, és hajlandóak vagyunk-e EGYÜTTMŰKÖDNI (kölcsönösen jó üzleteket kötni) másokkal.

A kocka (a VILÁG) egyfolytában új helyzeteket teremt, de a játékban az un. rosszabb adottságokkal indulók (hely, nyersanyag, stb.) is nyerni szoktak elég gyakran. Abból dolgoznak, ami van, s végül megnyerik a játékot. A játék során szabad jó és rossz döntéseket hozni. Viszont számolni kell azzal, hogy egy döntés jó volt-e vagy rossz, az később kiderül. Viszont a legközelebbi döntésnél már építhetünk a tapasztalatunkra.

S a legfontosabb…Ne hozzunk olyan döntést, ami nem azonos velünk (RADIX), mert nem tudjuk végig vinni.

Share This