A konkrét és személyes anya ill. anyaélmény mögött mindig ott van a velünk született kollektív tudattalanban gyökeredző anyakép. Tehát az anya nem csak egy konkrét személy, hanem egy az emberekben élő őskép (archetípus) is. Ez utóbbi megjelenítőjeként vizsgáljuk a Hold helyzetét a radixban.

Mint minden archetípus, így a Hold archetípusa is kettős (poláris) archetípus. Tehát nem pontos Anya archetípusról beszélni. Helyesebb Anya-Gyermek archetípus megfogalmazás. Tipikusan az egyik oldallal azonosulunk, a másik oldalt pedig megszemélyesítjük. Tehát gyermekként éljük a Gyermek pólust és keressük a poláris párját a külvilágban, és ideális esetben a személyes anyában meg is találjuk. Anyaként fordítva játszódik le a kapcsolódás.

A gyermek várja a benne élő Anya archetípust (a radix Hold konstelláció jellegében). Az édesanya számára kihívás, hogy megfeleljen ezen archetipikus elvárásoknak (különösen, ha a gyermek Radixában megfogalmazódó Hold anyaképtől eltérőek az anyai megoldásai). Feltehetően nem fog neki sikerülni tökéletesen. Ráadásul a gyermek első körben rosszul tűri és nehezen nézi el a személyes anyának, hogy hibázást (azaz nem olyan , mint a gyermekben élő veleszületett anyakép). Ám egy jó, harmonikus, biztonságot nyújtó kötelék esetén az anya és gyermeke között, a gyermek hajlandó elengedni idealizált elvárásait.

Vegyük észre, hogy nem olyan az anya feltétlenül, mint amilyen képet kapunk róla a gyermeke horoszkópjában. A gyermek horoszkópja azt mutatja meg, hogy milyennek élte meg az anyát, illetve hogy az anya élmények milyen alapvetően veleszületett domináns anyai képet alakítottak tovább.

Változatok:

  • Az anya viselkedésmintáival illeszkedik a gyermek radixában megfogalmazódott anya képhez, így azt megerősíti abban.
  • Az anya egészen más, mint ami a gyermek radixában megfogalmazódó anyakép. Ekkor a személyes élmény és a született női szerep ütközik, de egy jó kötelék (a transzperszonális vagy a jungi pszichológia fogalma erre: „elég jó anya” v. „elég jó kézbentartás”) anya és gyermeke között feloldhatóvá teszi az élet során a disszonanciát.

Kép: © Glau Menino – Mae Natureza (részlet)

Share This