Képzeljük el a new york-i tőzsdét – 1792.05.17. 09:49 (EST-5) New York –, mint egy élő személyt. Legyen a neve Sam Stock. Sam Stock a maga kategóriájában a legszebb férfi korában van (223 éves múlt – a szöveg 2015-ben íródott). Hihetetlen gyakorlatias fazon (55% föld), mondhatni: „a pénz beszél, a kutya ugat” alapon éli az életét. Mindezt elképesztő dinamikával, magabiztos delegációval, dominanciával (40% tűz) érvényesíti is. Az empátia, az együttérzés, a sajnálat, a karitatív szempontok távol állnak tőle (0% víz). Ám itt rejlik az Achilles-pontja is. Teljesen tanácstalan érzelmi helyzetek, gubancok, nem gyakorlatias és nem logikus helyzetek kezelésében. Fő stratégiai eszközeként a Bika minőség begyűjtő jellegű, gyakorlatias adottságait használja. Inferior (elnyomott, alárendelt) jellemzői között a változó dinamika, azon belül is a Halak (ösztönös, sodródó) helyzetek, illetve az Ikrek (könnyed, komolytalan) helyzetek jelentenek számára nehézséget. Szembe is találkozik velük rendszeresen (úgy kell neki…)

Sam Stock, 1792.05.17. 09:49 (EST-5), New York

Sam Stock gyakorlatias, értékfelhalmozó, ambiciózus, karrierista, céltudatos (Bika Nap a 10. házban) alak, aki nagynak, erősnek igyekszik mutatni magát és ezért reprezentál, delegál (Oroszlán Ascendens), azonkívül egyvalami érdekli: a cél (ez ad értelmet az életének). Közben azért okoz sok meglepetést is (Uránusz az 1. házban). A célhoz vezető út számára egy versenypálya, amin csak egy eredmény számít, a győzelem (Kos MC), ahol a győzelem főleg egzisztenciában, értékfelhalmozásban mérhető (Kos MC ura a Mars a 2. házban). Ennek érdekében felhasználja az eszközeit is. Például a szenvtelenségét, a keménységét, a projektben való működést, a kitartó építkezést (Szaturnusz együttáll az MC-vel). Ugyanakkor soha nem érzi 100%-osnak amit elért, örök elégedetlen, és szorong az esetleges kudarc miatt. Természetesen a kudarc oka mindig a másik: az üzlettárs, a vetélytárs, a külvilág, a Te oldal (Szaturnusz a 7. ház ura)

A környezet által generált válságok persze csak megkeményítik őt (7. házas Plútó kvadrát Nap). Ilyenkor talán még az aranyborjú mutogatásával, ill. önmaga kelletésével (Bika Vénusz a 10. házban) is felhagy és radikális megoldásokhoz nyúl (kimutatja foga fehérét).

Ösztönös megnyilvánulásaiban, gyors, dinamikus és konfrontálódó (Kos Hold), és ezt még meg is ideologizálja (Kos Hold a 9. házban). Hajlik rá, hogy ezt túlpörgesse, felnagyítsa, és nagy arccal előadja (Jupiter oppozíció), miközben mindemellett illúziókat is kerget (Neptunusz oppozíció). Gyermekkori élményeihez nagyvonalú a viszonya: sok a megengedés, a megszépítés, az elnagyoltság (Te OK vagy üzenettel születik meg a család szociális méhéből – Jupiter és Neptunusz 4. ház)

Sam Stock-ot különösebben semmi nem rendíti meg. Lehetnek gyengébb pillanatai, de mindig föláll egy-egy pofon után. Válságérzékeny ugyan, de a válságban rejlő megújulást jól megtanulta az évei során. Ne felejtsük el, nem holmi meggondolatlan „fiatal bika” ő már. Résen van és kegyetlen amikor kell. Mit neki holmi tranzit vagy ilyen-olyan direkciók…

Persze mindez csak a túl nagyra nőtt emberi agy terméke Kurt Vonnegut szerint, és én hajlok rá, hogy igaza van…

Kép: © Arturo Di Modica – Charging Bull (Manhattan, 1989), avagy a Wall Street bikája

Share This