Egy Szomatodráma Játék esetleírása „belülről”. Első Szomatodráma játékaim egyike, melyben főszereplőként vettem részt, s a Játék túljárt az eszemen.

Az első játékaim egyikében vagyok. A téma régóta foglalkoztat. Talán már tíz éve meglévő állandó bőrpír az arcon. Olyan, mintha most jöttem volna vissza éppen a síszünetről és leégtem volna a napszemüveg körül, vagy mintha minden délutánomat a kocsmában tölteném. Bár mindig azt hallom, hogy ez genetikusan öröklött nyavalyám, én mégis meg vagyok győződve a kezdetektől fogva a pszichoszomatikus háttérről. Ily módon „nagyon rákészültem” a Játékra. „Koncepcióm” van.

Négyen vagyunk a szőnyegen (játéktér) a Játékvezetővel együtt, azaz összesen két Szereplőre számíthatok. Nem is baj, legalább még sűrítettebb a helyzet. Az „Arc” és az „Indulat” szerepére kérem fel a szereplőket. Ma már úgy gondolom, nem jól indítok. Az „Indulat” szerepe már egy racionalizáló értelmezés eredménye. Ha következetesebb lennék a szomatikus megközelítésben, akkor az „Indulat” helyén állhatna a „Hajszálér”, vagy a „Vér”, vagy a „Bőr”, vagy mondjuk a „Gyulladás”.

De nem… Az „Indulat” áll a játéktérben, mert nekem „koncepcióm” van.

Az „Indulatot” az „Arc” mögé állítom a kezdőképben. Az „Arc” már-már színpadiasan reagál a helyzetre. Összeesik, és szinte „haldoklik”. Az „Indulat” nyüzsög, fizikailag kapcsolódni akar, jelzi a jelenlétét, de barátságosan és támogatóan. Az „Arc” nagyon rosszul tűri az „Indulat” közeledését, „agonizál”. Én magam kívülről meglepődve nézem a kezdőkép (expozíció) felhangoltságát. S egyben meglepetés számomra az „Indulat” ártatlan, jóhiszemű aktivitása is a Játékban. Mást vártam. Úgy is fogalmazhatnék, hogy más volt a „koncepcióm”.

A Játékvezető érzékeli is az érintettségemet, és felkínálja a belépés lehetőségét a játékba. Az „Arc” szerepébe ülök be, továbbra is hátat fordítva az „Indulatnak”. Érzékelem az „Indulat” játékosságát, egyszerűségét, egyenességét, ártatlanságát, de nem fordulok felé. Nem akarom látni. Viszont elfogadom a jelenlétét, és ezt mindenképpen előrelépésnek érzem az „Arc” kezdőképben megmutatkozó elutasító reakciójához képest.

Visszahívom az eredeti Szereplőt az „Arc” szerepébe, és újra kívülről tekintek a drámára. Az „Arc” már engedékenyebb és nyugodtabb, és fokozatosan szembenéz az „Indulattal”. Sok energiájába kerül, de jelzi, hogy nem tartja lehetetlennek a kapcsolódást.

S itt a képzeletbeli „aranymetszéspontnál” újradefiniálódik számomra a Játék, végbemegy a szintváltás. Már nem az „Arc” és az „Indulat” áll egymással szemben, az együttműködés lehetőségével, hanem a „Felnőtt” énem és a „Gyermek” énem. A Játék „túljárt az eszemen” (a „koncepciómon”).

Úgy tűnik, elkerülhetetlenül elérkezett a játékom egy archetipikus képhez, a Felnőtt-Gyermek poláris archetípushoz. S míg olvasmányaim alapján máskor ez mindössze egy absztrakció volt, most a saját „bőrömön” érzékelem ezt a polaritást (szó szerint: libabőrös vagyok). Ez egy teljesen új nézőpont számomra az utált és restellt arcpír témában. Nem érzékelek a képben egy konkrét felnőttet és egy konkrét gyereket. Egyértelműen mindkettő én vagyok. Következő lépésem a kapcsolódás lenne, de Nekem itt és most ér véget a Játék, ám tudom, hogy folytatása következik.

Későn érő típus vagyok, sokáig vártam vele, hogy „benőjön a fejem lágya”. Rengeteg energiámba került, hogy mára ún. felelősségteljes, „komoly felnőtté” váljak. S közben talán szem elől tévesztettem, elhanyagoltam, háttérbe szorítottam a játékos, aktív „Gyermek” énemet? C. G. Jung ír arról, hogy ha egy belső személyes konfliktus – aminek már szomatikus megjelenése is van – magasabb archetipikusabb szintre emelődik, akkor annak gyógyító ereje van. A játékom, és egyben maga a Szomatodráma nekem erről szól(t) ezúttal. Látványos változásról az arcomon megjelenő bőrgyulladást illetően nem tudok beszámolni, de tisztában vagyok, hogy egy folyamat első állomásánál állok. Az ösztönös és egyben kreatív „Gyermek” énem rehabilitálásának a kezdőpontján. S erre mi sem alkalmasabb, mint játszani.

Játékban lenni. Szomatodráma játékban.

Tick Ervin [asztrológus, szomatodráma játékvezető] | Kép: Google

Share This