Társas viszonyaink egyik legmeghatározóbb tényezője önmagunk rangsorolása (ranking) és a másokhoz való pozitív kapcsolódásunk (linking) egyensúlya vagy éppen kibillentsége. Ez tulajdonképpen jól modellezhető a férfielvű Mars, illetve a női elvű Vénusz által képviselt személyiségrészeinkkel. Fordítsuk most figyelmünket a „ranking”-et képviselő Mars irányába.

 
Mindannyiunknak megvannak a saját késztetéseink, prioritásaink, az elsőséget szolgáló eszköztárunk (drive: Mars). Megvan a személyes terünk, ami elválaszt másoktól, s amit természetesen megpróbálunk megőrizni. Ugyanakkor minél magasabb szintre kerülünk a az emberek közötti hierarchiában (ami létezik, akár számolunk a létezésével akár nem), annál inkább tudjuk megvédeni ezt a bizonyos személyes teret. Ha alulra sorolod magad, azaz alulértékeled magad, akkor nehezebben fogod az énhatáraidat is megőrizni. Ekkor ugyanis a nagyobb önértékeléssel bírók (magas ranking) könnyedén átlépnek az énhatárodon, s akár még arra is rávehetnek, hogy azt tedd, amit ők akarnak.
 
Ha a világ átlépi a határainkat, szembemegy az akaratunkkal, akkor az természetes módon haragot vált ki belőlünk. Ám ha önmagunkat alulértékeljük (alacsony ranking), akkor sokszor nem engedjük meg magunknak a dühünk kimutatását. Noha könnyen lehet, hogy ha képesek lennénk megmutatni, akkor talán könnyebben képviselhetnénk az akaratunkat is. Az indulat, a (konstruktív) agresszió, a düh időnként kényelmetlen, sok a hibalehetőség benne. S ahányféle konstellációban van a Marsunk a radixunkban annyiféle megnyilvánulása, illetve csapdája lehet. Mégis, optimális esetben a hatása előremutató is tud lenni. Hiszen jelzi a Te oldalnak, hogy átlépett egy határt, és segít nekünk kiállni magunkért egy konfliktusban.

Tick Ervin [asztrológus, szomatodráma játékvezető]
Kép: © Liezel Van der Merwe | Felhasznált irodalom:  Elaine N. Aron

Share This