Az égi kozmológia úgy a természeti népek mítoszainak, mint a fejlettebb kultúrák komplexebb mitológiáinak is a kiindulópontja. Az oly sokat idézett mondat, miszerint „ami lent van, megfelel annak, ami fent van” a mítosz – mint közvetítő tudás – kiiktatásával közhellyé silányul. Ne váljunk az Efemerida rabjává. Tekintsünk újra többet az égre!

A Bika ékes csillagaival, köztük a két híres csillaghalmazzal, a Pleiadokkal és Hyadokkal, a második állatövi csillagkép az északi égbolt egyik leglátványosabb csillagalakzata. Északnyugatra fekszik az óriási Oriontól, délnyugatra a Fuvarostól; legfényesebb csillagáról, az Aldebaranról azonnal felismerhetjük. Ez a Bika vörös szeme a Hyadok laza csillagtársulása közelében, az utóbbi alkotja az állat pofáját. A csillagképről kialakult elképzelések szerint a Bika torzó. Csupán a kelet felé forduló bika testének a Földközi-tenger fölé emelkedő első része látható. Az Orion irányába buktatott fején túlméretezett szarvak vannak. Az északi szarv hegye érinti a Fuvaros sarkát; az itt látható csillagon, az El Nathon korábban mindkét csillagkép osztozott. Mivel a Bika közel van az égi egyenlítőhöz, ezért a csillagalakzat jó része a világ minden tájáról látható.

 

Legmagasabb égi hely: decembertől januárig 22 óra körül.

A csillagkép fontosabb csillagai

  • α Tauri – Aldebaran (halványvörös színű, 68 fényév távolság). Neve „követőt” jelent, mivel vagy a Pleiadokat, vagy, ami valószínűbb, a Hyadokat követi, közvetlenül utánuk kel és nyugszik. 60°-ra fekszik az Ekliptikától, ezért az ókori Mezopotámiában a négy királyi csillag vagy „őr” egyike volt. A másik három „királyi csillag” a Regulus (az Oroszlánban), az Antores (a Skorpióban) és a Fomalhout (a Vízöntőben).
  • β Tauri – Elnath (kékesfehér színű). Elnath, némelykor Al Nath az „öklelő” arab megfelelője. Valamikor ez volt a Fuvaros γ csillaga, jelenleg a Bika csillagképbe sorolják.
  • M I – Rák-köd (6500 fényév). Ez a mélységobjektum épp hogy kivehető a Bika déli szarván, a ζ Tauritól 1°-kal északnyugatra. A Kr. u. 1054-ben megfigyelt híres szupernóva-kitörés maradványa. Nevét onnan kapta, hogy a köd szálas nyúlványai egy rák ollójára emlékeztetnek.

Teljes láthatóság: az északi szélesség 88°-tól a déli szélesség 58°-ig.

Mitológiai és asztrológiai vonatkozásairól az Archetípusok sorozatban bővebben olvashatsz: Bika | Vénusz | 2. ház.

Csillagászati szakkönyvek felhasználásával.

Share This