Az égi kozmológia úgy a természeti népek mítoszainak, mint a fejlettebb kultúrák komplexebb mitológiáinak is a kiindulópontja. Az oly sokat idézett mondat, miszerint „ami lent van, megfelel annak, ami fent van” a mítosz – mint közvetítő tudás – kiiktatásával közhellyé silányul. Ne váljunk az Efemerida rabjává. Tekintsünk újra többet az égre!

Az állatöv nyolcadik csillagképe. Rajta fekszik a Tejúton; tőle északra a Farkas, délre az Oltár csillagkép található. A Skorpió teste jóval az ekliptika alá nyúlik, ezért inkább az egyenlítő környékéről és a déli féltekéről látványos. Az északi félteke északibb pontjain a farka és fullánkja elhalványul és észrevétlenné válik.

Legmagasabb égi hely 22 órakor júniustól júliusig.

A csillagkép fontosabb csillagai

  • α Scorpii – Antares. Vörös színű szuperóriás 170 fényévnyi távolságban. Átmérője 400-szorosa a Napénak. Fényessége változik. A déli szélesség 5°-án az ekliptikát jelzi, s ebben a minőségében a mezopotámiai négy királyi csillag (az égi „őrök”) egyike az Aldebaran (a Tau –Bika) a Regulus (a Leo – Oroszlán) és a Fomalhaut (a PsA – Vízöntő) mellett. Nevének jelentése: „Arész vetélytársa” vagy „Arésszel egyenlő” A csillagot időnként Cor Scorpiinek, „a Skorpió szívének” is nevezik.
  • β Scorpii – Acrab vagy Graffias. Kékesfehér színű kettős csillag 530 és 1100 fényévnyi távolságra. Nevének jelentése: „skorpió” vagy „olló”. Az Acrab kettőscsillag, közvetlenül az ekliptika felett található.
  • δ Scorpii – Dschubba. Kékesfehér színű. Nevének jelentése: „a skorpió eleje” vagy „feje”.
  • λ Scorpii – Shaula. Kékesfehér színű csillag 310 fényévre. Ez a Skorpió „fullánkja”, mely közvetlenül a Lesath, másként az υ Scorpii mellett található. Az utóbbi elnevezés is a „fullánk” szó egy újabb arab változatából (Al Las’ah) ered.
  • φ Scorpii – Sargas. Sárga színű óriás 190 fényév távolságra. Neve mezopotámiai eredetű.

Teljes láthatóság: északi szélesség 44°-tól a déli szélesség 90°-ig.

Érdekes – „A maori csillaghitben a csillagképet Maui horgának képzelték. Maui horgászat közben egy földdarabot húzott ki az óceánból. Ennek darabjai fokozatosan szétváltak. Így született Új-Zéland. A horog olyan erővel szakadt ki a kettős sziget földjéből. hogy a levegőbe repült, s azóta is ott tündököl az égen.”

Mitológiai és asztrológiai vonatkozásairól az Archetípusok sorozatban bővebben olvashatsz:
Skorpió | Mars, Plútó | 8. ház

Csillagászati szakkönyvek felhasználásával.

Share This