Az égi kozmológia úgy a természeti népek mítoszainak, mint a fejlettebb kultúrák komplexebb mitológiáinak is a kiindulópontja. Az oly sokat idézett mondat, miszerint „ami lent van, megfelel annak, ami fent van” a mítosz – mint közvetítő tudás – kiiktatásával közhellyé silányul. Ne váljunk az Efemerida rabjává. Tekintsünk újra többet az égre!

A Halak a 12. állatövi csillagkép. Halvány csillagai miatt nehéz felismerni. A csillagalakzat két, farkánál összekötözött halból áll; a keleti hal függőleges irányban úszik az ég vizein nagyjából az északi égi pólus irányában, miközben társa azzal jobbára párhuzamosan nyugatnak tart. A Pegazus déli szomszédságában, és Markab (α Pegazus) fényes csillagától délkeletre öt csillagból álló gyűrűt találunk, ez a Karika. Az északnak tartó hal feje a Mirachtól (β Andromeda) közvetlenül délre az Andromeda csillagképbe ütközik. A csillagkép keleti szélén, a halakat összekötő szalag csomójánál találjuk az Alrischát. Az egyenlítőtől délre és északra egyaránt jól látható.

Legmagasabb égihely 22 órakor októbertől novemberig.

A csillagkép fontosabb csillagai

  • α Piscium – Alrischa, kékesfehér színű. A Halak jegyének kettősségévei összhangban a csillagkép számos kettőscsillagot tartalmaz. Az Alrischo kettős csillaga 100 fényév távolságra von tőlünk. Arab neve feltehetően a babiloni „riksu” szóból származik, jelentése: „zsinór, szalag”.
  • β Piscium – Kékesfehér színű A második hal legnyugatibb fő csillaga. Érdekesség A precesszió következtében 2813 körül ez a csillag jelöli majd a tavaszpontot és a tropikus állatöv kezdetét.
  • η Piscium – Sárga színű. Az Alrischa mellett ez a csillagkép másik legfényesebb csillaga.
  • ω Piscium – Kékesfehér színű. Jelenleg ez a csillog jelöli a tavaszpontot; 7°-kal északra találjuk az ekliptika és az égi egyenlítő metszéspontjától.

Teljes láthatóság: északi szélesség 83°-tól a déli szélesség 56°-ig.

Mitológiai és asztrológiai vonatkozásairól az Archetípusok sorozatban bővebben olvashatsz:
Halak | Jupiter, Neptunusz | 12. ház
Sokféle Halak van

Share This