Az égi kozmológia úgy a természeti népek mítoszainak, mint a fejlettebb kultúrák komplexebb mitológiáinak is a kiindulópontja. Az oly sokat idézett mondat, miszerint „ami lent van, megfelel annak, ami fent van” a mítosz – mint közvetítő tudás – kiiktatásával közhellyé silányul. Ne váljunk az Efemerida rabjává. Tekintsünk újra többet az égre!

A Vízöntőt, az állatöv 11. csillagképét viszonylag nehéz megtalálni, mivel meglehetősen halvány csillagokból áll. Az ókorban kancsót tartó férfialakként ábrázolták, aki vizet önt a Fluvius Aquariusba (a Vízöntő folyója). Ez a Vízöntő lábától kanyarog az égen a Déli Hal fényes csillaga, a Fomalhaut irányába. A Fomalhaut a mai napig hasznos tájékozódási pont a Vízöntő felkereséséhez. Hozzávetőleg 30°-ra e csillagtól északnyugatra felfedezhető a vizeskancsónak megfelelő jellegzetes kis csillaghalmaz. A Pegazustól elindulva is megkereshetjük a kancsót és a férfifejet: közvetlenül a lófejtől délre találhatók.

Legmagasabb égihely 22 órakor augusztustól októberig.

A csillagkép fontosabb csillagai

  • α Aquarii – Sadalmelik. Sárga színű. A Vízöntő jobb oldali vállcsillaga, a kancsó közelében. Nevének arab jelentése: „a király szerencsecsillaga”.
  • β Aquarii – Sadalsuud. Sárga színű. A Vízöntő baloldali vállcsillaga. Nevének arab jelentése: „legszerencsésebb a szerencsések között”.
  • NGC 7293 – A Hélix-köd. Háromszáz fényévnyi távolságával, a Napunkhoz legközelebb eső planetáris köd. Nagysága kb. a telihold nagyságának felével egyezik meg.

Teljes láthatóság: északi szélesség 65°-tól a déli szélesség 86°-ig.

Mitológiai és asztrológiai vonatkozásairól az Archetípusok sorozatban bővebben olvashatsz:
Vízöntő | Szaturnusz, Uránusz | 11. ház

Csillagászati könyvek felhasználásával.

Share This