Tipikus asztrológiai abszurdumok sorába tartozik, amikor az Egyszeri Asztrológus messzemenő következtetésekbe lovalja bele magát egy segédképlet (azaz pl. egy aktuális égi planétaállás, más néven tranzit) alapján. Divatos például a tranzitáló planéták közötti kapcsolatról hosszú és mély asztrologikus (filozofikus, ezoterikus, hidraulikus, alfabetikus, tragikomikus…) publikációkat közzétenni. Ilyen nagy téma volt néhány éve és manapság is (a szöveg 2012. évben íródott) a tranzit Szaturnusz – Uránusz oppozíció.

Óriási világértelmezések és vad aktualizálások születtek és még fognak is. Pedig a két archetípus, mióta a világ a világ, ütközött, ütközik, ütközni fog egymással. Már a barlangban élő őseinknél is ütközött a megújulás a tradícióval, a lázadás a renddel, a nonkonformitás a konformitással, a rendhagyóság a struktúra őrzésével, a saját út a tekintélyelvűséggel. Erről (is) szólt az ember mondjuk néhány 10 ezer elmúlt éve. Vannak akik az 1960-as évek végének tranzit Szaturnusz – tranzit Uránusz szembenállását hozták példának, és eseményeket soroltak melyek igazolták a szaturnuszi és uránuszi analógiák ütközését. Ám ha valaki vette, v. veszi a fáradtságot és eltölt egy kis időt az internet előtt, akkor az azóta eltelt 50 év minden évére találhat 10-15 olyan „eseményt”  (az „esemény” az asztrológia egyik bűvös szava – a másik a „működik”) ami akár a Szaturnusz-Uránusz ütközésről is szólhat. (Azért arra nagyon kíváncsi lennék, hogy a busmanoknak a Kalahári sivatagban mi volt a véleményük a konstellációról.)

Természetesen ez így túl általános – s éppen ezért tudja az  Egyszeri Asztrológus éppen aktuális fixa ideáit („rögeszméit”) például a Szaturnusz-Uránusz tranzit analógiás keretei között részletekbe menően kifejteni. Felhívnám a figyelmet arra, hogy ez a konstelláció azok életében jelent meg, vagy majd jelenik majd meg karakteresen (értékelhető módon), akiknek van olyan személyi jelölőjük a radixukban, ami például a tranzit Szaturnusz – tranzit Uránusz fényszög hasonló ekliptikai fokán áll (legyen az bármilyen jegyben). Ugyanis ekkor végre a segédképlet az adott személy születési képletével összevetve, valóban értelmet kap.

Mert az egyébként csak lebeg a vizek felett!

Kép: részlet a Quest for Fire című filmből

Share This