A jungi analitikus pszichológia a tudatos és a tudattalan ellentétpár mellett a férfi elv és a női elv ellentétpárjára is nagy hangsúlyt fektet. Érdemes erre az ellentétpárra is felfigyelni az asztrológia önismereti modelljében is.

Mindannyiunkban, férfiakban és nőkben ott van mindkét elv egyidejűleg. Amikor pozicionáljuk magunkat, versenyzünk, érdeket érvényesítünk akkor a férfi elvet képviselő személyiségrészeink mozdulnak (Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz). Amikor kooperálunk és kapcsolat készek vagyunk, amikor biztonságra törekszünk, vagy biztonságot nyújtunk, amikor felvállaljuk az érzelmeinket, akkor a női elvű személyiségrészeink jutnak szóhoz (Hold, Vénusz, Neptunusz, Plútó).

Ha önmagunk lehetünk, ha pszichés energiáink birtokában vagyunk, ha egyensúlyban vagyunk, akkor a két elv is egyensúlyban van. Vagy megfordítva: ha a férfi elv és a női elv egyensúlyban van bennünk és „egészségesen” működik, akkor a személyiségünk is kiegyensúlyozott. Ha bajban vagyunk, ha energia-vesztettek vagyunk, ha válságban vagyunk, ha kizökkentünk a középpontból, akkor torzulások állnak be férfi elvű ill. női elvű megoldásainkban.

„Az egészséges férfihozzáállás hajlik az autonómiára, erőre, függetlenségre és szabadságra, ám ha ez a hozzáállás egészségtelenné vagy patologikussá válik, akkor mindezek a pozitív erények aláássák az egészet, vagy túllőnek a célon. Ekkor az autonómia mellett megjelenhet az elidegenedés, az erő mellett a dominálás, a függetlenség mellett a beteges félelem a kapcsolatoktól és az elköteleződésektől, a szabadságvágy mellett pedig a pusztító törekvések. Az egészségtelen férfiműködés nem meghaladja magát a szabadságban, hanem félelemből uralkodik.

 

Az egészséges női hozzáállás szeret áramlani, törekszik a kapcsolatokra, törődő és együttérző, ám az egészségtelen nőiesség bukdácsol mindezekben. Ahelyett hogy a kapcsolatokban élne, elveszik a kapcsolatokban, ahelyett hogy egészségesen önmaga lenne a másokkal fenntartott kapcsolataiban, elveszíti önmagát azokban, és a kapcsolatai uralják őt. Nem kapcsolatba lép, hanem összeolvad, nem áramlik, hanem pánikba esik, nem egyesül, hanem beolvad. Az egészségtelen női működés nem leli a teljesség érzését a kapcsolataiban, hanem káoszt él meg az összeolvadásban.” (Ken Wilber)

Kép: © Kristina Varaksina – Love and Life
Az idézet forrása: Ken Wilber – Integrál szemlélet (fordította: Gánti Bence; kiadó: Ursus Libris)

Share This